C# Form Dört İşlem Yapan Program
C# Form ekranında nasıl 4 işlem yapabilen program yazabileceğinizi anlatacağım.
Öncelikle form ekranımıza iki adet label, iki adet textbox ve buton ekliyoruz. Labelların Text Özelliklerine “1.Sayı” ve “2.Sayı” yazıyoruz. Textboxlarımızın name özelliklerine “BirinciSayi” ve “İkinciSayi” yazıyoruz. Bu isimler daha sonra projeyi açıp baktığımızda rahatça anlayabilmemiz için gereklidir. Butonumuzun da Text özelliğine “Hesapla” yazıyoruz.
Formumuza Kullanıcının yapmak istediği işlemi seçebilmesi için radio butonlar koyalım. Hepsinin text ve name değerlerini toplama, çıkarma, çarpma, bölme olarak düzenleyelim. Name değerlerinde türkçe karakter kulanmamaya dikkat edelim.
Son olarak Butona çift tıklayıp içine giriyoruz. Aşağıdaki kodları yazıyoruz.
private void button1_Click(object sender, EventArgs e) { if(BirinciSayi.Text=="" || İkinciSayi.Text=="") { MessageBox.Show("Lütfen Sayıları Eksiksiz Bir Şekilde Giriniz"); } else { double birinciSayi = Convert.ToDouble(BirinciSayi.Text); double ikinciSayi = Convert.ToDouble(İkinciSayi.Text); if (Toplama.Checked) { MessageBox.Show(Convert.ToString(birinciSayi + ikinciSayi)); } else if (Cikarma.Checked) { MessageBox.Show(Convert.ToString(birinciSayi - ikinciSayi)); } else if (Carpma.Checked) { MessageBox.Show(Convert.ToString(birinciSayi * ikinciSayi)); } else if (Bolme.Checked) { MessageBox.Show(Convert.ToString(birinciSayi / ikinciSayi)); } else { MessageBox.Show("Lütfen Bir İşlem Seçiniz"); } } }
Kısaca kodu anlatmak gerekirse programımızın patlamaması için Textboxların dolu olup olmadığını kontrol ediyoruz. Eğer dolu değilse hata veriyor doluysa else kısmına geçiyor. Bu kısımda Textboxtan aldığımız değerler string olduğu için double cinsine çeviriyoruz. Integer yerine double kullanma sebebimiz ise virgüllü çıkabilecek sayılar konusunda sorun olmaması içindir. Son olarak if kullanarak hangi radio butonun seçili olduğunu sorguluyoruz. Hangisi seçiliyse ona göre işlem yapıyor. Eğer hiçbiri seçili değilse hata veriyor.