Oracle Saklama Mimarisi
Kontrol dosyaları: Kontrol dosyasında veritabanının fiziksel yapısı ile ilgili bilgiler (veritabanının adı, veri dosyaları ve redo log dosyalarının yerleri ve adları) tutulur. Bir veritabanı en az bir kontrol dosyası içerir.
Veri dosyaları: Veri kütüphanesini, kullanıcı (şema) nesnelerini ve transaction’lar tarafından değiştirilen eski değerleri saklar. Bir veritabanı en az bir veri dosyasına sahiptir.
Online redo log dosyaları: Beklenmedik durumlar karşısında veri kaybını önlemek ve veritabanını yeniden oluşturmayı sağlamak için veritabanında olan değişikliklerin kaydını tutar. Bir veritabanına en az 2 redo log gereklidir.
Parametre dosyası: Bir Oracle instance’ının kendisini başlatırken gerek duyduğu tanımların saklandığı metin tabanlı dosyadır.
Şifre dosyası: SYS gibi ayrıcalıklı veritabanı kullanıcılarının şifrelerini saklar.
Yedek dosyaları: Orijinal veri dosyasının hasar görmesi durumunda kullanılır.
Arşivlenmiş redo log dosyaları: Redo log dosyalarının offline kopyalarıdır. Disk bozukluğu gibi durumlarda kurtarma işlevi görür.
Trace dosyaları: Her process kendisi ile ilişkilendirilen trace (iz) dosyasına hata durumlarının kaydını yazar. Gerekli olduğu durumlarda veritabanı yöneticisi veya Oracle destek birimi çalışanı tarafından incelenir.
Alert log dosyası: Veritabanındaki hataların kronolojik olarak yazıldığı dosyadır. Belirli aralıklarla göz atılması tavsiye edilir.
Makalenin bu noktasında belirtmem gerekiyor ki, ORACLE genel yapısı ve mimarisini anlatmak için fiziksel ve mantıksal altyapısını anlatmak gerekir. Bunun için Oracle’ın diğer veritabanı yazılımlarından ayıran…