Oracle İşlem (Process) Mimarisi

Oracle işlem mimarisinde temel olarak 3 işlem bulunmaktadır.

  • Kullanıcı işlemi (User/Client Process) : Bir kullanıcı veya işlem Oracle veritabanına bağlandığı anda başlatılır.
  • Sunucu işlemleri (Server Processes) : Sunucu işlemi: Bir kullanıcı, bir Oracle Instance’a bağlanıp üzerinde oturum açtığında başlatılır. (Dedicated or Shared Server Process)
  • Arkaplan işlemleri (Background Processes) : Bir Oracle instance’ı başlatıldığında başlatılırlar. (Linux/Unix’de arka plan işlemleri ayrı ayrı görülebilir iken Windows’da sadece «oracle.exe» görünür)

Arkaplan İşlemleri (Background Processes)

Arkaplan işlemleri kullanıcı işlemi ile doğrudan ilişkili değildirler. Belirli zaman aralıklarında veya belirli koşulların sağlanması durumunda çalışırlar.

Database Writer (DBWn): Database buffer cache’te değişen veri bloklarını veri dosyalarına yazar. Veri dosyalarından veritabanı tampon belleğine istenilen verileri taşır. (n:1’den 9’a değer alabilir.)

Log Writer (LGWR): Veritabanında değişikliğe neden olan DML komutlarını redo log buffer’dan redo log dosyalarına yazar.

System Monitor (SMON): Veritabanı açıldığında recovery gerekip gerekmediğini araştırır. Veritabanının tutarlılığını kontrol eder.

Process Monitor (PMON): Process’lerden biri sonlanmazsa bu process’in kullandığı tüm kaynakları temizler.

Checkpoint process (CKPT): Buffer cache’teki değişiklikler veritabanına kaydedildiğinde, veritabanının durum bilgisini günceller. Bir instance’ın kurtarma süresini en aza indirmeye çalışır.

Furkan Aktaş

Bilgisayar Mühendisiyim. Microsoft MCSA Web Applications Sertifikasına Sahibim. Aktif iş hayatımda Full Stack .Net Developer olarak çalışmaktayım.

2 thoughts on “Oracle İşlem (Process) Mimarisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir